Repair-Café Alphen

Details

Vrijdag 2 juni 2023 van 12:00 tot 16:00 uur
Afgelopen
Cultureel Centrum Den Heuvel
Heuvelstraat, Alphen, Nederland
Terugkerende activiteit
Maandelijks op de 1de vrijdag tot en met 7 juli 2023

REPAIR CAFE ALPHEN N.B.

Het Repair Café is elke eerste vrijdag van de maand van 12.00 uur tot 16.00 uur in C.C. Den Heuvel in Alphen.

Maar wat is het en wat doen we nu eigenlijk.

Het is de plaatst waar wij samen met de mensen uit de streek spullen niet weggooien, maar eerst eens bekijken of het te repareren is . Wat kan er worden hersteld? Nou eigenlijk van alles.

Kapotte kleine apparaatjes waarvan iets afgebroken is, stofzuigers, koffiezetters, kleding, meubels, fietsen, speelgoed enzovoorts.

Bij het Repair Café zijn een aantal deskundigen aanwezig met kennis op allerlei gebied.

De bezoeker neemt het te repareren spul mee en in het Repair Café gaan ze samen met de reparateurs aan de gang om te kijken of het te repareren is. Vooral het samen repareren is belangrijk.

De bezoeker doet samen met de deskundige de demontage, de reparatie en natuurlijk ook weer het in elkaar zetten.

Heb je niets te repareren, je bent altijd van harte welkom , om iets te leren, om te helpen, om kennis over te dragen, of om een kopje koffie of thee te drinken.

In Nederland wordt ontzettend veel weggegooid, dingen waar eigenlijk niet veel aan mankeert en die eenvoudig weer gerepareerd of bruikbaar gemaakt kunnen worden, met andere woorden de duurzaamheid verlengen.

Bij het Repair Café kijk je misschien met andere ogen naar dingen die je weg zou gooien maar die na herstel weer een nieuw leven kunnen lijden.

Wij, de vrijwilligers van het Repair Café hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan.

Probeer eerst te repareren, weggooien kan daarna altijd nog.

Repareren is vaak leuk, leerzaam en soms heel makkelijk.

Even een praktijk voorbeeld:

De stofzuiger stopt ermee, hij doet niets meer, bewegen van de snoer, in en uit halen van de stekker, de schakelaar aan en uit schakelen, niets helpt! De stofzuiger heeft geen garantie meer en een nieuwe is toch wel duur.

Wat nu……, je hebt wel eens gehoord van het repair café.

Je maakt de stofzuiger zo schoon mogelijk en neemt hem op een vrijdagmiddag mee naar het Repair Café in C.C. Den Heuvel.

Je wordt daar vriendelijk ontvangen, ingeschreven, de klacht wordt besproken en samen met het formulier wat je hebt gekregen word je naar een reparateur gestuurd, deze bespreekt de klacht samen met jou en de reparatie kan gaan beginnen.

Bij een stofzuiger worden bijna altijd metingen verricht die vaak de oorzaak aan het licht brengen, de reparateur zal vertellen wat hij doet en meet, soms kunnen ook opmerkingen van de bezoeker helderheid verschaffen waardoor zij beiden leren.

Goed. De snoer is goed en de schakelaar is goed. Dan komen we wij bij de motor, buiten het doorbranden van wikkelingen gaat er niet zoveel aan kapot, echter heeft de fabrikant er koolborstels ingezet die nogal eens snel verslijten.

Deze hebben wij meestal niet in voorraad, maar op het internet is heel veel te vinden en kunnen wij ze bestellen.

Wij vragen Uw toestemming om deze te mogen bestellen, U krijgt een richtbedrag van de kosten want onderdelen moeten worden vergoed. U wordt op de hoogte gehouden wat betreft de bestelling, zijn deze binnen dan worden deze gemonteerd samen met U en met zekerheid werkt de stofzuiger weer prima.

Buiten de kosten van de onderdelen kost het repareren bij het Repair Café U niets.

Maar wilt U een waardering achterlaten wordt dat erg gewaardeerd.

Wij zijn op geen enkele manier concurrentie met professionele reparateurs, het kan zijn dat bezoekers worden doorverwezen naar professionele reparateurs.

R. de Groen

Over de organisator

Eveline Beemster
Als dorpsverbinder help ik jou en anderen graag. Inwoner, vereniging, ondernemr? Heb je vragen, hulp advies of ondersteuning nodig? Of wil jij juist iets voor een ander betekenen? ... Lees meer