Terug brengen van wat eens was! .
De biodiversiteit langs het Bels Lijntje moet terug komen, bloemen, bijen en andere insecten moeten weer een kans krijgen ….
Natuur terug
Langs het fietspad Bels Lijntje in Alphen valt onvoldoende zonlicht op de grond. Poelen en sloten zijn dicht gegroeid. De natuur moet terug komen. Bomen, heesters en struiken weg en water weer open. Dan kunnen bloemen, bijen een andere insecten terug komen. Wordt de natuur weer zoals deze bedoeld was te zijn: diversiteit, bestuiving, groei en bloei. Hoe heerlijk ook om daarvan tijdens een fietstocht te genieten!
Langs het fietspad in Tilburg en in Riel zijn de condities terug. Ons dorp sluit daarop aan. Twee keer per jaar komt een groep vrijwilligers hiervoor in actie. Toon of Bart met hun ‘helse machine’ doet het voorwerk. In korte tijd richt hij met zijn machine een ware ravage onder bomen, struiken en heesters aan. Voor zover mogelijk deponeert de machine de bomen en takken in zogenaamde hout rillen, rijen van palen waartussen de bomen/struiken opgetast worden. Wat de machine laat liggen, wordt door de vrijwilligers in de rillen gedaan. Hout rillen zijn ideale broedplaatsen voor vogels, insecten, kleine zoogdieren en reptielen.
Kerngroepje
Na een aantal jaren langs het Bels Lijntje aan de slag te zijn geweest, heeft zich een kerngroepje gevormd. Natuurlijk zitten hierin imkers van de organiserende Bijenhoudersverening Alphen eo. Daarnaast mensen die in tekenden op klussen van NL Doet en Natuurwerkdag. Via de gemeente kwam de groep in het bezit van gereedschappen om de klus elke keer weer te klaren. En de gemeente neemt elke keer de kosten van de bediende ‘helse machine’, en de palen voor de hout rillen en catering voor haar rekening.
Sfeertekening van afgelopen november.
De sfeer in de groep is prima. Gedeelde mening was de vorige keer: heerlijk met leuke mensen zo’n dagje werken in de frisse lucht! Hoe het er op zo’n dag aan toe gaat, blijkt wel uit de volgende sfeerimpressie.
‘Vandaag waren wij met tien vrijwilligers en twee dames van Meerbomen. De helse machine deed als vanouds het grove werk. De vrijwilligers oogstten boompjes voor Meerbomen met uiteindelijk bestemming het Voedselbos in Gilze. Hout rillen werden ge- en verplaatst. Ontelbare bramenstruiken zijn verwijderd om op de hout rillen te eindigen. Er werden planten gepoot. De ‘duiker' werd gepasseerd en wij kregen de Schellestraat in zicht. Het weer zat goed mee. Een heerlijke dag. Ook al omdat Tonnie Cornelissen ons ’s morgens vroeg op koffie of thee met cake onthaalde en rond schafttijd op soep - zelfs 2 soorten - broodjes en weer koffie of thee en fris. Hulde aan Tonnie, klasse !
Oh ja …… over klasse gesproken, tijdelijk gehandicapte Marja gaf acte de présence. Met een vervaarlijk uitziende kruk gaf zij niet alleen aanwijzingen, maar kwam zelf ook in actie. Marja zou Marja niet zijn als zij niet voor de vrolijke noot zorgde. Beterschap Marja: ga voortaan op en niet naast de fiets zitten!
Met een potje honing en een geschenkje van Brabants Landschap gingen wij huiswaarts. '
Informatie
Zaterdag 15 maart komen wij weer in actie en wel vanaf 09.30 uur op lokatie Bels Lijntje’ overgang Looneind / Oosterwijksestraat. Wil je meer weten, kijk dan even op nldoet.nl en zoek de klus met postcode 5131RK Bels Lijntje Alphen en meld je aan, of een mailtje aan .
Gerard Loof en
Henk Cornelissen
Ambassadeur biodiversiteit Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV)
Bijenhoudersvereniging Alphen eo