Baarle-Nassau/Hertog, 13 november 2024.
Op druilerige dagen zoals in deze tijd van het jaar heb je niet altijd zin om erop uit te trekken. Lees dan gezellig deze nieuwsbrief en bekijk wat Amalia allemaal voor activiteiten had en gaat hebben. Er is een terugblik op de fotopresentatie van Dré Moors, aankondiging voor de fototentoonstelling 100 jaar Onderwijsgeschiedenis, verslag van de wandeling naar de Gaarshof en suggestie voor een Ommetje aan de Grens op de oude spoorzône van Baarle.
Sinterklaas arriveert komend weekend, en daarna zijn er de decemberfeestdagen dus wat tips hiervoor vindt u verderop. Kijk ook eens op de website als u interesse hebt in nisbeelden. Gert Wijsman fotografeert al een tijdje Baarlese nisbeelden en deze zijn nu te bewonderen op onze website: www.amaliavansolms.org/themas/nisbeelden/
Terugblik in foto’s
Terugblik op een geslaagde fotopresentatie door Andre Moors donderdag 7 november, in foto’s ter plaatse gemaakt. De zaal was tot de laatste stoel bezet. Bij de diverse foto onderwerpen kwam er vanuit het publiek herkenning en reactie op de beelden van ‘vruger’. “Fientje Frut zat 1e rang en genoot” vertelt Sandra Tuijtelaars die de foto’s maakte.
Tentoonstelling: 100 jaar Onderwijsgeschiedenis in Baarle-Hertog op 23 en 24 november
Op 23 en 24 november opent Basisschool De Vlinder haar deuren voor een bijzondere tentoonstelling over honderd jaar onderwijsgeschiedenis in Baarle-Hertog. In samenwerking met Heemkundekring Amalia van Solms, Basisschool De Vlinder en met de steun van velen, waaronder Gemeente Baarle-Hertog en de Zusters Franciscanessen, wordt het rijke onderwijsverleden van het dorp tot leven gebracht.
Deze tentoonstelling vindt plaats ter gelegenheid van de herontwikkeling van de oude scholensite tot een vernieuwde dorpskern en biedt een unieke kans om zowel het verleden als de toekomst van het onderwijs in Baarle-Hertog te ontdekken.
Bezoekers kunnen verschillende themaruimtes verkennen, waarin niet alleen foto- en videomateriaal tentoongesteld wordt, maar ook historische kleding van processies, informatie over de nonnen en Miet Pauw, en een authentiek klaslokaal zoals vroeger. Speciaal voor de tentoonstelling is er een opzoektool ontwikkeld waarmee bezoekers oude foto’s in een database kunnen terugvinden. Daarnaast zijn er interessante krantenartikelen uit verschillende decennia te zien.
Er worden rondleidingen gegeven door de nieuwe school, zodat bezoekers ook de moderne faciliteiten kunnen ontdekken die de toekomst van het onderwijs in Baarle-Hertog vertegenwoordigen. Na de rondleiding kunnen oud-leerlingen en oud-leerkrachten elkaar ontmoeten in een speciaal ingericht café, waar ze onder het genot van een hapje en een drankje herinneringen kunnen ophalen.
De tentoonstelling is open op 23 en 24 november, van 11.00 tot 16.00 uur, in Basisschool De Vlinder, Molenbaan 1, Baarle-Hertog. De toegang is gratis. Kom langs, beleef de rijke onderwijsgeschiedenis van Baarle-Hertog en ontdek de nieuwe school!
Rabo Club Support opbrengst
Een bedankje voor de mensen die voor Rabo Club Support op Amalia hebben gestemd. Deze actie leverde een mooi bedrag van 511.37 euro op.
Digitalisering boek Baarle in Stukken
In 1992 presenteerde Amalia ter gelegenheid van het duizendjarig bestaan van Baarle het boek ‘Baarle in Stukken’, een alles omvattend naslagwerk. Het was snel uitverkocht en er is blijvend vraag naar. Omdat de doelstelling van Amalia vermeldt dat zij de kennis over onze gemeenten wil vergroten, heeft Frans van Geijn het boek onlangs gedigitaliseerd en met OCR software behandeld. Het is dus niet alleen digitaal leesbaar, maar ook volledig doorzoekbaar op trefwoorden. En het is bovendien gratis te downloaden van onze website: www.amaliavansolms.org/baarle-in-stukken/
Amalia op bezoek bij de Gaarshof
Onder zonnige omstandigheden wandelde Amalia op zaterdagmiddag 26 oktober naar de Gaarshof. Een groep van 25 wandelaars begon de tocht bij de visvijver en liep via de Huisvennenloop en de Strijbeeksche Beek naar het Beevaartpad. Gids Walther van Asten hield op verschillende punten stil om de rijke geschiedenis van de Gaarshof te belichten.
De eerste eigenaar was de familie Mayer van den Bergh. Mevrouw Henriëtte van den Bergh overleefde zowel haar man als haar beide zoons. Zij verkocht het landgoed aan Theodorus Melchers, die grote delen van de dennenbossen rooide voor de verkoop aan de Staatsmijnen. Later kwam Jacobus van Groenendaal in het bezit van het terrein, en in 1931 kocht een Duitse Congregatie het gebied rond het Hooghuis. Door slechte landbouwopbrengsten waren de broeders genoodzaakt voornamelijk pannenkoeken en haring te eten. De broeders namen in aantal af, en in 1968 werd daarom Stichting de Gaarshof opgericht. In 2002 fuseerde de Gaarshof met enkele andere organisaties tot SMO Breda.
Bij aankomst verzorgde zorgcoach Tarik Gahzi een rondleiding door het gebouw, waarna de wandelaars konden genieten van een kopje koffie en een pannenkoek. Al met al een zeer geslaagde activiteit van Heemkundekring Amalia van Solms!
Cadeau nodig voor de feestmaand?
Niet te missen in uw boekenkast! Op zoek naar het perfecte eindejaarsgeschenk? Ontdek de rijke geschiedenis van Baarle via onze unieke boeken over de oorlogen, straten, onderwijs, het caféleven en de natuur. Wees er snel bij, want de voorraad slinkt!
Meer informatie op onze website en aankopen kan in het Heemhuis.
Voeg een stukje Baarle toe aan uw collectie – voor uzelf of als waardevol cadeau!
Nog een cadeautip:
Geef een origineel cadeau: een lidmaatschap bij Heemkundekring Amalia van Solms! Vul het ledenformulier in op onze website www.amaliavansolms.org en lees de informatie over cadeaulidmaatschap. Voor slechts 17.50 euro kun je iemand een jaar lang laten genieten van ons magazine Van Wirskaante en deelname aan alle activiteiten!
Ommetje Spoorverleden Baarle-Grens
Maak een korte, maar boeiende wandeling van 5 km door de rijke geschiedenis van Baarle-Grens! Dit ommetje is perfect voor gezinnen, met veel te ontdekken onderweg:
• Loopgraven: Je kunt zelfs door de eerste loopgraaf lopen!
• Historische plekken: Van de oude dienstwoningen voor treinpersoneel tot het klooster dat in 1913 werd gebouwd.
• Spoorverleden: Ontdek het perron, de verlegde Schouwloop, en het ecologische project van Amalia.
• Blik op de grens: De route neemt je mee langs het Belgisch-Nederlandse grensverhaal met veel bijzondere details.
Startpunt: Knooppunt 58 aan het einde van de Grensweg, bij het grote perron (op Nederlands grondgebied). Route langs knooppunten 58 → 56 → 03 → 01 → 20 → 02 → 92 → 93 → 02 → 58
Tip: Haal de folder vooraf op bij Toerisme Baarle of bij het Spoorhuis en vraag de sleutel voor de BL150-trailer!
Vergeet niet in je agenda te zetten
23 en 24 november: fototentoonstelling 100 jaar Onderwijsgeschiedenis Baarle-Hertog, VBS De Vlinder, Molenbaan 1, 11.00-16.00 uur.
01 december: Open Heemhuis van 10.30-12.30 uur.
12 december: Lezing ‘Vikingen in Vlaanderen’ in aula ccbaarle, aanvang 19.30 uur.
(Raadpleeg voor meer informatie over alle activiteiten de activiteitenkalender in Van Wirskaante.)