Baarle-Nassau/Hertog, 19 augustus 2024.
De vakanties lopen op hun einde, in Nassau hebben de basisschoolkinderen al weer hun eerste schooldag gehad. En Amalia is nog steeds flink actief, binnenkort zelfs al met het programma voor 2025. In deze nieuwsbrief het laatste nieuws; Van Wirskaante komt 1 september weer uit met daarin het overzicht van de activiteiten voor de laatste maanden van dit jaar.
Naast activiteiten, aankondigingen en verslagen, ook nieuwtjes van de beeldbank, een zoekplaatje en informatie over heemkalenders op de website, muziek in de regio en nog veel meer…
De heemkalenders nu in te zien op de beeldbank
Vele jaren heeft de werkgroep Heemkalender ons verrast met de uitgaven van een bijzondere jaarlijkse kalender vol interessante weetjes en mooie foto’s uit de archieven van ons heem. De werkgroep digitalisering heeft de kalenders nu ingescand en toegevoegd aan de website www.amaliavansolms.org . In onderstaande 3 stappen vind je de kalenders gemakkelijk.
- Stap1: Ga naar de website, kies ‘Beeldbank’ en daarna ‘Foto’s en meer.
- Stap2: Zoek op ‘heemkalender’
- Stap3: Vink ‘Reeks’ aan bij ‘Soort object’
Je hebt nu een overzicht van de ingescande kalenders.
Het bijzondere is dat ze met een zogenaamde OCR techniek zijn gescand. Hierdoor worden de kalenders ook gevonden als u zoekt op een specifiek woord dat voorkomt in een van de kalenders.
De kalenders zelf zijn ook doorzoekbaar op tekst en inhoud. Als u op een van de foto’s van de kalenders geklikt heeft kunt u kiezen voor: ‘Uitgebreide PDF- weergave’. In deze weergave kun je met het loepje zoeken op inhoud.
En zo gaat het vele werk van de werkgroep Heemkalender weer een nieuwe digitale fase in op het grote wereldwijde internet.
Amalia wandelt haar vijfde avondtocht
Op donderdag 5 september kunnen wandelliefhebbers aansluiten bij de laatste zomeravondwandeling van Amalia. Bij de eerdere tocht kwamen al vier verschillende landschapselementen aan bod. Wij bezochten de beemd, het moerasbos, het naaldbos en de heide. Nu komen zandwegen aan de beurt.
Ons heem heeft een opvallend groot aantal kilometers zandwegen. Dat geldt nog steeds, ook al werden er in de loop der jaren lange delen verhard tot asfalt en betonbanen. Ook al heel veel jaren wordt er in studies en rapporten gepleit voor het behoud van de onverharde wegen en paden. In het Structuurplan van 1976 (op zoek naar de meest gewenste ontwikkeling van Baarle) beveelt Bureau Veen de zorg voor de zandwegen aan.
In 2019 wordt in Noord-Brabant de ‘Dag van het zandpad’ georganiseerd. Vorige week nog stond in de regionale krant dat een zandweg bij Breda tot ‘de mooiste van Noord-Brabant’ is gekozen. Dit wijst er op dat onverharde wegensterk in de belangstelling staan omdat ze uitzonderlijke waarden hebben. Die waarden kunnen cultuurhistorisch zijn, maar ecologisch zijn ze ook van grote betekenis. Uw gids gaat op zoek naar een aantal ‘verhalen in de wegberm’.
Wie graag mee wandelt, is tegen 19.00 uur in het Heemhuis. Stipt op tijd trekken we carpoolend naar het vertrekpuntvan de wandeling. Stevige (waterdichte) schoenen zijn aan te bevelen.
Amalia is op zoek, help mee... nr. 54 (Foto onderstaand)
In de digitale beeldbank van Amalia staan inmiddels duizenden foto’s van Baarle en Baarlenaren. Van heel veel foto’s weten we wie daar op staan en/of waar, wanneer en door wie foto gemaakt is. Toch zijn er ook veel foto’s waar we nog vragen over hebben.
Helpt u mee deze vragen te beantwoorden?
Wie zijn deze Roefelaars?
De Roefel, of Roefeldag, is een dag waar kinderen van de basisschool een kijkje achter de schermen nemen bij bedrijven, verenigingen, instellingen of winkels. 'Roefelen' is een oorspronkelijk Vlaams woord dat 'snuffelen' of 'ontdekken' betekent. In Baarle werd in 1991 ook een Roefeldag georganiseerd, waarbij leerlingen met legervoertuigen naar verschillende locaties werden vervoerd. Maar wie zitten hier in de bak?
Was jij erbij en heb je ook nog een leuke anekdote over deze dag? We willen het graag weten.
Reageer op dit bericht of stuur een mail naar onderstaand adres onder vermelding van nummer GN1991-1547
Ook als u bij een andere foto op de beeldbank nog ontbrekende namen weet mag u een reactie sturen, vermeld dan wel graag het nummer bij de foto.
Reacties bij deze foto graag naar .
Alle vorige zoekplaatjes, compleet met de ontvangen namen, zijn terug te vinden op onze website in de rubriek Beeldbank.
Vind u deze zoekplaatjes leuk, en zou u ook willen meewerken om alle foto’s die Amalia heeft te digitaliseren en/of te beschrijven, neem dan contact met ons op via het bovenstaand mailadres of loop eens binnen op de donderdagmorgen tijdens het beeldbankcafé in ons Heemhuis aan de Kerkstraat.
Amalia begint de nieuwe maand...
… met een open deur. Dat is zij gewend op de eerste zondag van de maand. Die valt nu op 1 september. Van 10.30 tot 12.30 uur bent u welkom. Ons Ria zorgt deze keer voor een extra pot koffie en een goed gevulde koektrommel! We verwachten veel bezoekers.
Amalia heeft enkele mensen uitgenodigd die een ‘stamboomcirkel’ in ontvangst komen nemen. Edwin Vermetten en Ad van Tilborg mogen natuurlijk familieleden en vrienden meebrengen. Tegen elf uur presenteert Jan Broos de resultaten van zijn zoektocht naar hun (verre) voorouders. De kans bestaat dat hij op ons grote scherm mooie oude documenten laat zien die aantonen dat de stambomen gebaseerd zijn op documenten als bewijsstukken. Daar horen vaak leuke, verrassende verhalen bij.
Behoort u niet tot de families van Edwin en Ad, maar wilt u zo’n moment eens meemaken, zorg dan dat u er bij bent! Zoals altijd is uw vraag of verhaal welkom, kunt u ons Heemhuis bezichtigen en gezellig bijbuurten.
Graag tot zondag.
‘En route’-wandeling van 13 km
8 september is het Belgische Open Monumentendag en dit jaar is het thema ‘En route’. Hoe kan je het beter invullen dan zelf ‘op weg’ te gaan? Daarom neemt Amalia je mee… Over de ‘oude baan’ naar Turnhout. We wandelen tot aan de grens, anders wordt het te ver. Onderweg staan we stil bij alles wat aan het (weg)verkeer op dit traject herinnert, maar we vertellen je ook hoe je vroeger verder moest naar Turnhout. Op de terugweg komt het spoorverleden van Baarle-Grens kort aan bod.
Het is een begeleide wandeling van 13 km. Vertrek zondag 8 september om 11.00 uur bij het Heemhuis. Aanmelding niet nodig. Neem wel wat eten en drinken voor onderweg mee. Na afloop ontvang je een leuke herinnering van de Kempense onroerenderfgoeddiensten.
Lezingen cultuurcentrum Baarle
Cultuurcentrum Baarle en Heemkundekring Amalia van Solms informeren via hun kanalen de beide groepen bezoekers van lezingen over het actuele aanbod. Dit is het aanbod van augustus en september…
28 augustus, aanvang 19.30 uur, Willie van Peer, lezing over Wreedheid en vriendschap, de relatie tussen mens en dier.
23 september, aanvang 19.30 uur, Walter Weyns, lezing Wie Wat Woke.
Meer informatie en tickets via www.cultuurcentrumbaarle.eu
Zomeravondwandeling naar de Regte Heide
Het was een heerlijke zomeravond 1 augustus en zo’n 20 liefhebbers gingen al carpoolend naar de Regte Heide waar Antoon ons meenam in de historie, het ontstaan en het beheer van dit gebied. De wandeling begon bij het Riels Hoefke en liep over het bruggetje van de Leij. Wat opviel was, dat hier veel paden samen kwamen en dit was omdat dit van oudsher de meest geschikte plaats was om de Leij over te steken. Een prachtig heidegebied strekte zich voor ons uit; een landschap dat bestaat uit droge en vochtige heide, moerassige laagten, vennen en loof-en naaldbossen: een ideaal gebied voor zeldzame planten.
In 1909 is het gebied door de gemeente Tilburg aangekocht om als militair oefenterrein voor defensie te dienen met een kazerne. Daarom is dit gebied behouden gebleven als open vlakte. Het is daarna aangekocht door Brabants Landschap dat nu voor een groot gedeelte het beheer op zich heeft genomen.
Al wandelend genoten we van de uitgestrektheid en luisterden we naar de geschiedenis van dit gebied dat 1000 jaar geleden al bewoond werd. De stille getuigen zijn de grafheuvels, verspreid over het gebied. De ontginning door de eerste bewoners, de hele geschiedenis van het gebied en dan nu het beheer door Het Brabants Landschap vormden een fascinerend verhaal.
De zon ging langzaam onder en er hing een nevel over het landschap wat het allemaal nog mooier maakte. Het was een mooie en leerzame avond.
Dank aan Antoon en de weergoden.
Tribute to Jacquemyns
Op zaterdag 24 augustus presenteert Theater Pas Geverfd 'A tribute to Jacquemyns' aan en in de Sint Clemenskerk te Minderhout. Het herdenkingsfeest is gebaseerd op het overlijden van Edouard Jacquemyns, een Gentenaar die 150 jaar geleden is gestorven en in een tijdspanne van 30 jaren van Heerle en Ulicoten een welvarende streek heeft gemaakt.
Het namiddagprogramma is gratis te beleven. Vanaf 16.00 uur in de Sint Clemenskerk van Minderhout een receptie, toespraken, theater, poëzie en muziek.
Voor het concert Brandies & Factor 7 (aanvang 19.00 uur) kun je tickets bestellen bij of bij Visit Hoogstraten.
Meer informatie op www.pasgeverfd.be
Vergeet niet in je agenda te zetten
01 september: Open Heemhuis van 10.30 tot 12.30 uur.
05 september: Zomeravondwandeling met thema Zandweg, vertrek 19.00 uur aan het Heemhuis.
08 september: ‘En route’-wandeling, vertrek 11.00 uur Heemhuis.
05 oktober: Polen Battle Tour, opgeven bij Ad Jacobs. Meer informatie volgt.