Baarle-Nassau/Hertog, 29 december 2024.
Het nieuwe jaar nadert snel; wij sturen nog vlug een nieuwsbrief met de herinnering aan onze nieuwjaarsreceptie die dit jaar doorgaat in de mavo/vmbo De la Salle aan de Sportlaan 1 in Baarle-Nassau. Er is nieuws van de werkgroep Digitale Beeldbank, die nu 5 boeken op de website aanbiedt! Een zoekplaatje en een verslag van de winterwandeling. En wilt u weten hoeveel heemkundekringen er zijn in Nederland? Een handig overzicht van alle heemkundekringen, historische stichtingen, verenigingen en erfgoedcentra in Nederland en België is te vinden via: www.yory.nl/overzicht-van-heemkundekringen-in-nederland/
Wij wensen u een fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2025!
Uitnodiging Nieuwjaarsbijeenkomst in schoolgebouw De la Salle
Het bestuur van Amalia herinnert u graag aan en nodigt u uit voor de Nieuwjaarsbijeenkomst. Op zondag 5 januari vindt die plaats in het schoolgebouw van De la Salle gelegen aan de Sportlaan 1 in Baarle-Nassau. De nieuwjaarsbijeenkomst is van 10.30 uur tot 12.30 uur. Noteer deze datum en tijdstip alvast in uw agenda. “Wij hopen dan samen met u het glas te kunnen heffen op een sprankelend 2025!”
Omdat het Cultuurcentrum op deze dag is gesloten is de locatie gewijzigd. Wij zijn zeer blij met dit aanbod van De la Salle. De locatie is dan veranderd, maar wat blijft is dat Fonne en Betsie Gulickx voor ons weer overheerlijke wafels bakken.
Hoogspanning gedigitaliseerd
Het boek Hoogspanning-aan-de-Belgisch-Nederlandse-grens is al enige tijd uitverkocht. Het boek beschrijft de gebeurtenissen uit de Eerste Wereldoorlog en gaat in op de specifieke situatie in de grensregio rond Baarle, zoals de dodendraad en haar slachtoffers, de zendmast in Baarle-Hertog, de smokkelpost via Baarle-Hertog, de opvang van vluchtelingen, de voedselvoorziening, de Spaanse griep, de bevrijding van onze streek en nog veel meer.
De werkgroep Digitale Beeldbank heeft het boek ingescand en in een (doorzoekbaar) PDF bestand beschikbaar gesteld op de website van Amalia. Je kunt het vinden op onze website onder ‘Wat doen wij/publicaties’ of klik op onderstaande link: Download Hoogspanning-aan-de-Belgisch-Nederlandse-grens
Op de website in de boekenwinkel staan nu vijf gratis boeken om te downloaden en met trefwoorden te doorzoeken: Een Eeuw Zondereigen, Baarle op de kaart gezet, Baarle in Stukken, Hoogspanning aan de Belgisch-Nederlandse grens en Tussen Bollekens en Bremer.
www.amaliavansolms.org/wat-doen-wij/boekwinkel/
www.amaliavansolms.org/wat-doen-wij/onderzoek-2/
Onderaan vinden onderzoekers een aantal ingangen naar bronnen.
Maak er gebruik van!
Amalia is op zoek, help mee zoeken! nr.58
In de digitale beeldbank van Amalia staan inmiddels duizenden foto’s van Baarle en Baarlenaren. Van heel veel foto’s weten we wie daar op staan en/of waar, wanneer en door wie foto gemaakt is. Toch zijn er ook veel foto’s waar we nog vragen over hebben. Helpt u mee deze vragen te beantwoorden?
Wie zijn deze koorleden? (foto onderstaand)
Van het jongerenkoor hebben we een hele serie foto’s ontvangen die we aan het inscannen zijn voor de beeldbank. Ze geven een mooi overzicht van de geschiedenis van het jongerenkoor en laten zien dat naast de muziek het ook een echte vriendenclub was. Op deze foto, gemaakt op 15 mei 1988, zingt het jongerenkoor ter gelegenheid van hun 15-jarig bestaan. Weet u nog wie dit zijn? Misschien herkent u hier iemand van of heeft u nog een leuke anekdote uit die tijd. We willen het graag weten.
Reageer op dit bericht of stuur een mail naar onderstaand adres onder vermelding van nummer: 565.A.193.
Wilt u weten welke foto’s van het jongerenkoor inmiddels op de beeldbank staan, klik dan op deze link: Beeldbank jongerenkoor en klik op de ‘reageer’ knop als u meer informatie heeft over een bepaalde foto. Ook als u bij een andere foto op de beeldbank nog ontbrekende namen weet mag u een reactie sturen, vermeld dan wel graag het nummer bij de foto.
Reacties bij deze foto graag naar .
Alle vorige zoekplaatjes, compleet met de ontvangen namen, zijn terug te vinden op onze website in de rubriek Beeldbank. Vindt u deze zoekplaatjes leuk, en zou u ook willen meewerken om alle foto’s die Amalia heeft te digitaliseren en/of te beschrijven, neem dan contact met ons op via het bovenstaand mailadres of loop eens binnen op de donderdagmorgen tijdens het beeldbankcafé in ons Heemhuis aan de Kerkstraat.
Een verrassende winterwandeling
Op vrijdag 27 december namen negentien personen deel aan de winterwandeling van onze heemkundekring. Op het programma stond een flinke wandeling van ruim 14 km door het Turnhouts Vennengebied, een restant van één uitgestrekt heidelandschap aan beide kanten van de rijksgrens. Natuurpunt Turnhoutse Kempen beheert 700 ha van dit gebied. Door gerichte maatregelen zijn grote gebiedsdelen in ere hersteld. De nadruk lag daarbij op de heiden en vennen, waarmee tal van de aanwezige rode-lijstsoorten sterk verbonden zijn.
Er werd gecarpoold naar de parkeerplaats van Natuurpunt, dichtbij de uitkijktoren langs het Bels Lijntje. Vandaaruit stapten we langs de langgerekte zandbaan van Breda en Baarle richting Turnhout. Jammer dat het weer heel de dag vrij mistig was, zodat de indrukwekkende vergezichten voor ons verborgen bleven. Maar we werden minutenlang getrakteerd op adembenemende en fascinerende dansbewegingen van een grote spreeuwenzwerm.
Bij de vaart die het Turnhouts Vennengebied aan de oostzijde begrenst, vertelde onze gids Herman over de kleinijverheid, die voor een bevolkingsgroei en een toename van de welvaart zorgde. We wandelden verder langs de Laguit. Deze straatnaam heeft niets te maken met het uitlachen, maar met het uitleggen. Er was een blijk of ‘bleekveld’ waar het natte textiel in de zon werd uitgelegd om te bleken. Vanuit de vennen werd water aangevoerd waarvan de kwaliteit cruciaal was bij het bleken. Op de bodem van de vennen lag immers wit zand zodat het water kleurloos en bovendien zuiver was (zonder kalk en ijzer). De perfect witte, glanzende kleur na het bleken werd al snel een statussymbool, een teken van welstand omdat alleen de rijken zich de kosten van het bleken konden permitteren.
Aangekomen bij Boones Blijk – een andere voormalige blekerij – wachtte ons een verrassing van formaat. Op de locatie waar in 1654 de Turnhoutse blekerij-industrie ontstond, woont sinds 2001 Baarlenaar Joep de Jong. Hij was zo vriendelijk om ons op zijn domein uit te nodigen en in de schuur warme glühwein en chocomelk aan te bieden. Joep, bedankt voor die geweldige ontvangst! Er was zelfs een gegidste rondleiding naar de kapel, de vroegere bleekweiden, de oude spoelvijver en het bakhuis.
Via de Geheulse Dijk (de oude baan van Turnhout naar Zondereigen), ging de tocht naar de Klein Engelandhoeve. De paden waren slijkerig, maar toch nog redelijk begaanbaar. De Klein Engelandhoeve (een voormalige tijkweverij) dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw. Sinds 1991 dient de hoeve als thuisbasis voor vzw Trefpunt Toreke, een vierde-wereld-tehuis waar rond kansarmoede gewerkt wordt. In 2010 werd het bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve in de oude schuur geopend. Wij mochten er pauzeren en picknicken.
Dan doken we opnieuw de natuur in, dit keer voor de terugtocht naar de autoparking. Wie zin had, beklom de uitkijktoren. De anderen genoten beneden van het uitzicht. Vijf uur na het vertrek arriveerden we bij de auto’s en keken we terug op een mooie, gezonde dag.
Foto's Gert Wijsman (onderstaand)
Lezingen in cultuurcentrum Baarle
Woensdag 22 januari is er een lezing van Willie van Peer getiteld: Wreedheid en vriendschap, de relatie tussen mens en dier.
Willie van Peer is hoogleraar Literatuurwetenschap en meester in het interpreteren en uitleggen van teksten uit de oudheid, mythen en fabels. Een lezing van Willie is bijzonder levendig en interactief. Hij stelt zelf graag vragen aan het publiek en dat gebeurt soms in de vorm van een kleine quiz.
Deze lezing gaat over de relatie tussen mens en dier. We leven al meer dan 10.000 jaar samen met dieren. Er zijn dan ook veel verhalen, afbeeldingen, kunst en literatuur te vinden waarin dieren voorkomen. Maar hoe kwam deze relatie tot stand en wat hield deze in? Zijn de dieren bij ons komen wonen, of zijn wij naar hen toe gegaan? En wat bepaalt onze verhouding tot elkaar? Vooral in de oude verhalen komt die relatie tot uiting. Denk maar aan de fabels van Aesopus, aan Reinaert de Vos, aan Belle en het Beest – of aan Animal Farm. In die verhalen komt onze menselijke verhouding met dieren tot uiting, met zijn wreedheid maar ook in de diepe vriendschap die tussen dier en mens kan bestaan.
Kaarten en meer info: www.cultuurcentrumbaarle.eu
Vergeet niet in je agenda te zetten
21 januari: Lezing Glas in Lood, brandschilderingen en glaskunst, 19.30 uur aula ccbaarle.
02 februari: Open Heemhuis, Kerkstraat 4, Baarle-Hertog, 10.20-12.30 uur.
06 februari: Ontvangst nieuwe leden en sponsors in het Heemhuis, 19.00 uur.