Baarle-Nassau/Hertog, 30 mei 2024.
Regen, regen, regen, daarmee hadden een aantal van onze activiteiten te kampen en jammergenoeg waren dat buitenactiviteiten. De zomeravondwandeling ging niet door in mei, de fietstocht naar de Traditiekamer werd achtervolgd door een regenwolk en fietsers naar Zundert kregen zelfs een omgewaaide boom op hun (fiets)pad. Dat houdt onze actieve leden niet tegen om er toch op uit te trekken hopen we. In het Heemhuis is het zondag lekker droog! In juni is er een nieuwe zomeravondwandeling, fietstocht tijdens de Lokale Heemdag en verder ook buiten de eigen kring leuke activiteiten zoals de open boshut in het Goordonk.
Amalia’s zomeravondwandeling (tweede poging!)
Het seizoen voor de zomeravondwandelingen begon in mei niet goed. Of liever; het begon niet, want een nadrukkelijke waarschuwing voor noodweer sla je niet in de wind. Wat zouden we nat geworden zijn!
Op donderdag 6 juni doen we een nieuwe poging. We komen bijeen om 19.00 uur in het Heemhuis. Vandaar vertrekken we carpoolend naar het vertrekpunt van de tocht. De kans is heel groot dat de natuurterreinen nog heel nat zijn. Laarzen of hoge waterdichte schoenen zijn dan ook aan te bevelen.
U hebt vast gelezen dat we dit jaar elke avondtocht een thema geven. We bekijken elke keer een ander landschapstype. Deze keer staat het moerasbos op het programma. Toevallig kunnen we ook het vorige thema (de beemd) meenemen in ons verhaal. Ze liggen vlak bij elkaar! De uitleg die u krijgt kan u misschien helpen bewuster te kijken bij uw volgende wandelingen. De bewondering voor de natuur kan toenemen en hopelijk ook de waardering voor de mensen die deze kostbare gebieden beheren!
De lengte van de tocht zal tussen de vier en vijf kilometer zijn.
Amalia bezoekt de Traditiekamer
Op zaterdag 18 mei brachten belangstellende leden een bezoek aan de Traditiekamer. Om omstreeks 12.30 uur vertrok de groep van 29 deelnemers vanaf het Heemhuis aan de Kerkstraat met de fiets naar de Traditiekamer, een museum gelegen op de vliegbasis van Gilze-Rijen.
Na een mooie en afwisselende fietstocht via Chaam kwamen de fietsers om 14.00 uur aan bij de toegangspoort van de vliegbasis. Na een vlotte toegangscontrole fietste men verder over de vliegbasis naar de Traditiekamer en daar werden ze hartelijk ontvangen door drie vrijwilligers die de groep in drieën splitsten voor een rondleiding.
Tijdens deze rondleiding die ongeveer 2,5 uur duurde, kwamen diverse onderwerpen aan bod: de geschiedenis van het vliegveld, de werking van een straalmotor, de training van piloten in overlevingstechnieken en de uitzendingen van het Defensie Helikopter Commando.
Na het bezoek fietste de groep via Alphen terug naar huis. Onderweg vergezeld van en regenbui de hele terugweg lang. Ondanks dat iedereen doorweekt thuis aankwam, mocht dit de pret niet drukken: “iedereen blikte terug op een geslaagde en interessante activiteit.”
Amalia's bezoek aan Zundert
Zundert was 25 mei het doel van onze tocht: het Vogelrevalidatiecentrum en de Akkermolen werden aangedaan en een fietstocht zou het worden. Maar de wolken die al maanden lang onuitputtelijke voorraden water blijken te bevatten, dreigden die zaterdagmorgen weer open te gaan…
Toch staan er elf dappere fietsers klaar om de trip te wagen. De rest kiest voor de auto. Dimphie Pooyé had een mooie fietstocht uitgezet voor de deelnemers. Om stipt 8.30 uur vertrokken ze al met lichte regen, richting Zundert. “Na ongeveer 1,5 km werden wij op de Franse baan bij de Reuth verrast door een grote omgevallen boom. Deze lag over een grote plas modder over het fietspad.
Er om heen rijden ging niet, dan maar onder de boom de fiets doorgeven en er zelf ook maar onderdoor kruipen” vertelt een van de dappere fietsers.
“Het vervolg van onze fietstocht ging via de Haldijk en de Blauwbossen richting Meerle. Helaas ging het steeds harder regenen, niet prettig, maar gewoon doorfietsen. Via het mooie buitengebied tussen Meerle en Minderhout gingen wij nabij Meer de A16 over. Nu richting Zundert, maar het was wel steeds harder gaan regenen, en dat hield maar niet op. Als verzopen katten arriveerden wij dan uiteindelijk op de plaats van bestemming. De terugtocht verliep een stuk aangenamer. Het weer was een stuk beter met een lekker zonnetje. Heerlijk om te fietsen. Via kasteel Maxburg ging de terugweg naar de A16. Opwaarts naar Meerle, waar wij bij de Posthoorn nog van een afzakkertje hebben genoten. Al bij al toch de moeite van die half verregende dag. Volgende keer gaan we eerst even bij St.Clara een worst brengen. Hopelijk help dat” zo meldt de fietsgroep.
In Zundert
Tegen elven zijn alle eenentwintig deelnemers aanwezig in de grote fraaie zaal van het Vogelrevalidatiecentrum. Vrijwilliger Frank (één van de 130!) vertelt rustig en helder aan de hand van beelden over het ontstaan, de ontwikkeling, de activiteiten, de educatie en de toekomstplannen van deze dierenopvang.
Mooi detail over het allereerste begin is het verhaal van een aangewaaide alk (echte zeevogel) die bij een zware storm helemaal in Zundert terechtkwam.
In Baarle overkwam dat in de jaren vijftig eens een Jan van Gent. Die heeft het uit de koers raken toen niet overleefd. Jarenlang stond hij opgezet in een klaslokaal van de St. Aloysiusschool.
Dan volgt de lunch die heel fraai gepresenteerd is en zeer goed smaakt.
Het moet zo zijn blijkbaar, want wanneer de rondleiding langs de kooien en door de fraaie tuin begint, is het droog geworden en gaat de zon schijnen. We ervaren dat de dieren hier voorrang krijgen. Bepaalde kooien zijn volledig afgesloten of alleen door kijkluikjes te zien. Zo kunnen stressgevoelige dieren in volledige rust herstellen.
Goed twee uur maken we ons klaar voor de korte rit naar de Akkermolen. Die staat bij aankomst met vol zeil te draaien. Mooi gezicht is dat.
Henriëtte van Dorst, Marijke Herrijgers (dochters van de laatste beroepsmolenaar) en Jan van Elteren en Joep Lindner met assistent, vrijwillige molenaars, ontvangen ons bij de molen.
Molenaar Jan heet ons welkom en legt in het begin van zijn verhaal meteen een knappe link naar Amalia. Haar man Frederik Hendrik had in deze streek namelijk het ‘recht op de wind’. Hij bepaalde dat hier een molen zou komen. De huidige molen draagt sporen die terug gaan tot 1625. Hij legt verder uit dat open standerdmolens als deze heel zeldzaam zijn en hoe vernuftig zo’n bouwwerk in elkaar zit. Wie dat wil kan die uitzonderlijke ‘machinerie’ zelf gaan bekijken. Molenaar Joep neemt ons mee de trap op en legt helder en duidelijk uit hoe alles in elkaar zit en hoe het werkt. Wonderlijk dat de molenaar met enkele handgrepen en enkele touwen alle onderdelen van zijn molen kan laten functioneren. Hier zien we pas goed dat deze hele molen rust op en draait om één dikke staande boomstam. We kijken onze ogen uit naar deze eeuwenoude techniek die nog steeds perfect werkt.
Wij bedanken de mensen van de Molenstichting voor hun zeer goede ontvangst.
Open Boshut 8 juni
Kunstenares Anne Pillen kreeg na het overlijden van Sonja Prins het beheer over de Boshut, waarin Sonja ruim dertig jaar woonde. Omdat zij Baarle niet kende, zocht ze contact met Amalia, die haar op meerdere fronten goed heeft kunnen helpen. Zij deed haar uiterste best om van deze plek een ‘broeinest’ te maken waarin jonge kunstenaars zouden kunnen werken. Het echte resultaat heeft zij niet mee mogen maken omdat ze veel te jong overleed.
Nu wordt de werkruimte met regelmaat gebruikt. De huidige beheerders doen wat Anne ooit begon, namelijk een jaarlijkse Open Dag houden. Die valt dit jaar op zaterdag 8 juni. U bent welkom om een kijkje te komen nemen in AnnAtopia.
Programma:
11:00 - 16:00 uur: Vrije verkenning van AnnAtopiA. Bewonder de Boshut, het Boshuis en de bijzondere buitenruimte. Ontdek werk van diverse kunstenaars en ga in gesprek met Claudette van de Rakt en Eric van Vliet over Air AnnAtopiA.
13:00 uur: Start voorstelling met diverse performances en optredens (duur ca. 1,5 uur). Ervaar surrealistische performances van Leila Anderson & Marieke van Rooy, een multidisciplinaire performance van Anna Kudryashova en geniet van muziek van Arjan Lienaerts.
Gratis toegang - donaties welkom.
Praktische informatie:
Zaterdag 8 juni 2024. Tijd: 11:00 - 16:00 uur. Locatie: AnnAtopiA, Het Goordonk 15, 5111 GG Baarle Nassau.
Vergeet niet in je agenda te zetten
06 juni: Zomeravondwandeling, vertrek om 19.00 uur aan het Heemhuis.
08 juni: Heemreis naar Maastricht, volzet!
21 juni: Lokale heemdag, aanvang 12.00 uur in ccbaarle. Inschrijven verplicht ()