Baarle-Nassau/Hertog, 1 maart 2023
Deze zondag 5 maart is het Heemhuis open en liggen er weer een aantal stambomen klaar om van eigenaar te wisselen. Met vragen over genealogie mag je langskomen, maar ook zomaar om gezellig koffie te drinken of andere vragen te stellen. In deze nieuwsbrief nog meer activiteiten van Amalia, zoals de boeiende bomenlezing met foto’s, de Vroege Natuurtocht, de Algemene Ledenvergadering, een film in Alphen over de Poolse Soldaat en aankondiging van het thema van het volgende Open Heemhuis in april met heel bijzondere foto’s. En voor de stamboomonderzoekers onder u: er is een nieuwe site in België die meer informatie toegankelijk maakt op dit gebied. Plus info over provincieverkiezingen en standpunten van partijen ten opzichte van cultuur en erfgoed.
Boeiende bomenlezing op 28 februari
Ruim 30 mensen luisterden aandachtig en keken hun ogen uit bij de lezing van Antoon van Tuijl van Heemkundekring Amalia van Solms op dinsdag 28 februari in cultuurcentrum Baarle. Prachtige beelden, majestueuze bomen, vergroeide bomen, beschadigde bomen en oerwoudbomen. Maar de meeste bomen waren gefotografeerd door Antoon in onze eigen omgeving. ‘Bomen anders gegroeid’ was het thema en dat kwam goed uit de verf.
Bomen zijn belangrijk voor het landschap, zij zorgen voor indeling van de ruimte. Begrenzen, het landschap, bepalen de kwaliteit van het landschap. Veel beelden werden getoond: van een zogenaamd ‘bos-akker’ met alle bomen gezaaid/geplant op een rij. In de natuur is dat anders en bepalen bomen zelf waar ze groeien. Antoon vertelde over de ontginning in de vorige eeuw. Over monumentale bomen (het boek is nog steeds verkrijgbaar). Beelden van dode bomen, kunstenaars gebruiken die graag in hun schilderijen, bomen als decoratieve elementen. Wereldbomen van meer dan 100 jaar oud, aangetaste bomen, bomen met vorstscheuren, puisten en wratten, schimmels en het frietzakmosje. Het kwam allemaal voorbij in de bijzonder onderhoudende bomenlezing. Het inspireerde Antoon van Tuijl ook tot het maken van diverse kunstwerken die hij toonde in de beeldenpresentatie.
Uitnodiging bij Van Wirskaante
Om al onze leden te benaderen wordt de uitnodiging voor de Algemene Ledenvergadering thuisbezorgd samen met Van Wirskaante die begin maart 2023 verschijnt. De datum voor de Algemene Ledenvergadering is reeds vorig jaar vastgesteld en in de vorige Van Wirskaante aangekondigd: Dinsdag 28 maart verwacht Amalia alle leden graag in de aula van cultuurcentrum Baarle waar deze vergadering om 19.30 uur aanvangt. Er zijn bestuursverkiezingen, jaarverslagen van activiteiten en financiën en er is een voorstel voor statutenwijziging. Al deze informatie valt een dezer dagen bij u in de brievenbus.
Na afloop van de vergadering kunnen we gezellig samen een drankje doen en lekker nog wat buurten.
26 Maart: Vroege natuurtocht Nieuwkerk
Ook dit jaar organiseert Amalia weer een vroege natuurtocht. In onze omgeving zijn nog steeds prachtige stukjes natuur te ontdekken. Het gebied waar we gaan wandelen is door de landeigenaren nog niet zo lang geleden opengesteld; het wordt een verrassende tocht met een verborgen verleden.
We verzamelen om 7.45 uur bij het Heemhuis en rijden stipt om 8.00 uur al carpoolend naar de startplaats in de buurt van Klooster Nieuwkerk. De wandeling is ongeveer 5km. Goede wandelschoenen en niet te felle kleding is gewenst. Na afloop praten we nog even na onder het genot van een kopje koffie of thee. Laat je verrassen en wandel met ons mee!
Aanmelden is niet nodig en de Vroege Natuurtocht is zowel voor leden als niet-leden gratis toegankelijk.
Open Heemhuis april
Op 2 april is het de eerste zondag van de maand april en dan is er een speciale activiteit in het Heemhuis. Spoorfotograaf J.G.C. (Kees) van de Meene (1935), komt met een fotoserie over het Bels Lijntje die vertoond wordt op groot beeld in de Bidoc (bibliotheek/ documentatiecentrum) van het Heemhuis.
Spoorfotograaf J.G.C. (Kees) van de Meene (1935) is ook samensteller van diverse fotoboeken. Rond 1954-1955 begon hij zo ongeveer alles wat met treinen en het spoor te maken had te fotograferen. Decennia lang trok Kees van de Meene (1935) door Nederland en delen van Duitsland en België om, gewapend met een camera en een speciale fotovergunning, een grote verzameling beelden aan te leggen van zo ongeveer alles wat met treinen en het spoor te maken heeft. Al reizende hield Van de Meene nauwkeurig bij wat hij deed en waar hij fotografeerde door aantekeningen te maken van de locatie, datum van de foto, treinstelnummer en de fotografisch-technische informatie: het soort film en de belichtingstijd, maar ook de kleinbeeldcamera's waarmee hij fotografeerde. Alles werd systematisch bijgehouden in kleine schoolschriftjes, aanvankelijk zelfs met ingeplakte contactafdrukjes en hier en daar een schets van de situatie ter plekke. Deze combinatie van technische nauwgezetheid met de aanstekelijke geestdrift voor zijn onderwerp verlenen aan Van de Meene's spoorfoto's vanuit historisch perspectief een bijzondere betekenis.
In ons Historisch Verzamelalbum van Baarle staat een foto gemaakt door Kees van de Meene.
Film Mijn Poolse Opa in Alphen
'Namens Streekcinema Den Heuvel in Alphen, wil ik jullie op de hoogte brengen van de vertoning van de documentaire MIJN POOLSE OPA.
Deze wordt in Streekcinema Den Heuvel in Alphen vertoont op dinsdag 18 april om 20.00 uur. De regisseur Koen van Groesen zal bij deze vertoning aanwezig zijn. Hij zal de film kort inleiden, en na afloop zal hij met het publiek in gesprek gaan.' Dit schrijft de programmadirecteur van Streekcinema Alphen.
Het is een zeer indrukwekkende documentaire die het verhaal vertelt van de opa van Koen van Groesen. Een Poolse soldaat die gevochten heeft voor onze vrijheid, maar zelf nooit meer terug kon naar zijn moederland omdat hij daar als verrader gezien werd. Koen maakt in deze documentaire de reis die opa nooit meer heeft kunnen maken. Dit verhaal is een echte 'eye-opener' en een film die gezien moet worden door iedereen, jong en oud, om bewustwording te bevorderen over de offers die deze helden, onze bevrijders, hebben gebracht.
'We hebben deze documentaire geprogrammeerd in aanloop naar de herdenkingen van 4 & 5 mei waarbij in alle dorpen en steden ook de gesneuvelde bevrijders worden herdacht. Sommige opnames zijn ook gemaakt in Baarle-Nassau bij een herdenking.'
Regisseur Koen van Groesen schijft: 'Als kleinzoon van een Poolse strijder kan ik mij eerlijk gezegd geen voorstelling maken van oorlog. Op je achttiende moeten vluchten voor de Duitsers. Zwerven door Europa zonder spullen. In recordtijd je jeugd verliezen om soldaat in oorlogstijd te worden. Jouw kameraden om je heen zien sterven, zodat je een vreemd land kunt bevrijden. En vervolgens het zo geliefde moederland niet meer in mogen, omdat ze je daar als verrader zien. Dit is het verhaal van mijn opa: Michal Salewicz. Vertelt door de ogen van zijn kleinzoon.’
In oktober haalt het Herdenkingscomité de film naar Baarle om voor de leden van Amalia en andere belangstellenden te vertonen, meldde ons oud-voorzitter Ad Jacobs.
Nieuwe site voor Rijksarchief België
Goed nieuws voor doorwinterde genealogen en al wie op zoek wil gaan naar sporen van zijn of haar voorouders in België. De nieuwe website met de genealogische bronnen van het Rijksarchief België staat online. De zoekrobot omvat ruim 38,6 miljoen geboorte-, doop-, huwelijks-, overlijdens- en begrafenisakten evenals de tienjarige tafels voor heel België. Met dit nieuw genealogieportaal wil het Rijksarchief in de eerste plaats het genealogisch onderzoek faciliteren in 28.527 parochieregisters (tot 1796) en 36.780 registers van de burgerlijke stand (vanaf 1796), zowel gedigitaliseerde originelen als microfilms. Daartoe werd een nieuwe interface ontwikkeld die een snellere raadpleging en een vlottere weergave mogelijk maakt én waarmee je akten kan downloaden. Alle bronnen zijn gratis raadpleegbaar via https://genealogie.arch.be
Erfgoed in de verkiezingen
Op 15 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. Onder leiding van professor dr. Arnoud-Jan Bijsterveld is een overzicht samengesteld van de standpunten van de deelnemende partijen in Noord Brabant op gebied van erfgoed en cultuur. Dit schrijft Brabants Heem in haar nieuwsbrief.