In iedere beweging zit een motor. Energie die nodig is om de gedachtevorming verder te helpen. Ook energie voor enthousiasme om anderen mee te nemen.
Huidige buurtinitiatieven vormen een interessante beweging. Een nieuwe motor achter de hervorming van volkshuisvestingsbeleid en gezondheidszorg. Koepelorganisaties en ziektekostenverzekeraars merken dat de motor van de vernieuwing niet meer van bovenaf georganiseerd kan worden, maar juist van onderop ontstaat en als kruid over het land uitdijt.
ZorgSaamWonen beschrijft nauwgezet hoe de kruidentuin groeit en bloeit. Ook hoe de piramide langzaam wordt omgedraaid. Nieuwe woonvormen, wederkerig wonen, meer buurtverbinding, meer omkijken naar elkaar, nieuwe impulsen voor buurtwelzijn, voorzorgcirkels en meer community care.
ZorgSaamWonen registreert de vernieuwing. Geen eigen beleidsnota’s en geen eigen centrale regie. Vooral mateloos en aanstekelijk enthousiasme.
Kan de politiek daar iets mee?
Zou best eens kunnen dat de beweging van buurtinitiatieven antwoorden kan geven op de grote maatschappelijke problemen van steeds verder oplopende kosten van de gezondheidszorg en het groeiende tekort aan beroepskrachten. Het minste dat de politiek kan doen is ruimte en vertrouwen bieden aan de basis. In de jaren 70 van de vorige eeuw leerden koepelorganisaties in de volkshuisvesting en de gezondheidszorg te luisteren naar huurderscommissies en bewonerscommissies. Inmiddels zouden huurderscommissies en cliëntenraden een extra taak op zich kunnen nemen. Immers hun woon- zorgbelang wordt allang niet meer alleen bepaald door de aanbieders van woningen en zorg. Leefklimaat wordt steeds meer meebepaald door buurtverbinders en ZorgSameBuren. Mogelijk kunnen woonzorgcommissies op buurtniveau niet alleen “meepraten”, maar ook motor zijn voor het “Omkijken naar Elkaar”. Motor binnen geclusterde woonvormen en de verzorgingshuizen van weleer, maar ook samen met anderen hulpmotor voor community-care. Denk bijvoorbeeld aan het vormen van voorzorgcirkels. Hoe meer buurtverbinding hoe minder eenzaamheid bijvoorbeeld. En ieder beetje “samenredzaamheid” ontlast de professionele zorg.
LOC
Mooi dat de LOC (Landelijke Organisatie Cliëntenraden) zich op 13 februari van dit jaar namens diverse organisaties met een petitie tot de politiek heeft gericht. “Geef nu rust en ruimte voor de ouderenzorg van morgen!” was de kern van het advies. Een richting voor het gesprek over het ondersteunen van burgerinitiatieven werd daarmee aangegeven.
Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen
Komend jaar komt er ook een evaluatie van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz). LOC heeft al aangegeven dat de medezeggenschap bij mensen die thuis zorg ontvangen te versnipperd is. Daarom pleit LOC voor het opnemen van raden per buurt of wijk in de Wmcz.
Wellicht kan deze blog nog een aanvullende inspiratie zijn voor de evaluatie van de wet.