Samenwerkingsdriehoek
Samenwerken met naasten is niet meer weg te denken uit de ouderenzorg. Zeker nu de professionele zorg er alleen kan zijn voor de noodzakelijke zorg. In de samenwerkingsdriehoek (zie afbeelding) zijn de partijen aanvullend aan elkaar. Wie zijn die partijen? 1 )De cliënt of bewoner zelf, deze heeft de regie en geeft aan wat belangrijk voor hem is. Zelf als het kan is het uitgangspunt. 2)Er is ondersteuning van de naasten, de familie, vrienden, buren, het sociaal netwerk. Mee blijven doen en ertoe doen is erg belangrijk 3) aangevuld door zorg en ondersteuning van professionele en vrijwillige medewerkers, bijvoorbeeld de (wijk)verpleegkundige, de fysiotherapeut en de vrijwilliger van de Zonnebloem of Automaatje.
De samenwerking biedt de naasten de kans om nabij te blijven, om het leven voort te zetten ongeacht woonomgeving of zorgvraag. We denken daarbij in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Het omzien naar elkaar, samen zijn en meedoen draagt bij aan kwaliteit van leven.
Bijvoorbeeld: Piet heeft een longontsteking, de zoon wordt gevraagd medicatie op te halen bij de apotheek. Piet is verzwakt, maar herstelt wel. De verzorging bouwt de momenten en duur op dat hij uit bed is. De familie heeft een rooster gemaakt om met Piet te eten en even met hem naar buiten naar zijn geitjes te gaan. Eerst met de rolstoel en later op advies van de fysiotherapeut lopend.
Voorwaarde is goede vertrouwensrelatie. Een relatie die zowel vanzelfsprekend, gelijkwaardig als betekenisvol is. Alle partijen uit de samenwerkingsdriehoek hebben hun expertise en samen kom je tot afspraken. Die afstemming zorgt voor maatwerk, om passende zorg, welzijn en ondersteuning, kwaliteit van leven te kunnen bieden.
Het leven is veel meer dan zorg alleen!
In een reeks van bloggs nemen we je mee om bekend te raken met de gedachte achter de Zorg voor Morgen. Volgende keer: “Zorgtechnologie”.